TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Maurice Collins

Onthuld door de heren Kolkman op 3 mei 2017 in aanwezigheid van de familie Collins, na voltooiing van de Collins Remembrance Trail.
De Collins Remembrance Trail was het gevolg van ‘the Black Watch trail’ van 2015, toen het bevrijdingsvuur van Bayeux naar Holten werd gebracht door de wielervereniging en de atletiekvereniging uit Holten tezamen. In estafettevorm: lopend en fietsend.

Korporaal Maurice Willis Collins 01 - A – 02
Korporaal Maurice Collins werd geboren op 19 november 1920 in Dobbington, ten zuiden van Owen Sound Ontario. Hij was de zoon van Albert Edward en Emmie Collins. Hij stamt uit een boerengezin met zeven kinderen. Voordat hij op 18 februari 1942 in militaire dienst ging was hij een ongetrouwde boer van 1.82 m. en woog 83 kg.Hij werd ingedeeld bij the Black Watch Royal Highland Regt. of Canada en bereikte de rang van korporaal.

Zijn broer Albert Erle ging tegelijkertijd met hem onder de wapenen. Op 6 juli 1944 precies een maand na D-day landde Maurice Collins met zijn eenheid in Normandië. Hun bevrijdingsopmars ging door Frankrijk, België en Zeeland. In de laatste fase had het regiment de opdracht door te stoten naar Groningen, op zondag 8 april 1945 werd Maurice in de buurtschap Beuseberg dodelijk getroffen door vijandelijk vuur toen ze het dorp Holten naderden. Hij werd eerst tijdelijk begraven op het erf van een boerderij ter plekke en hij is later op 16-12-1945 herbegraven in Holten.

Op zijn grafsteen: Greater love Hath no man than this, That a man lay down His life for his friends

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Anton Bronsvoort & Informatiecentrum Canadese begraafplaats Holten
  • Foto's: Anton Bronsvoort