TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bevrijdingsroute Locatie 2 - De Grote Kerkrazzia 8 oktober 1944

Tussen 1940 en 1945 werden naar schatting 500.000 tot 600.000 Nederlandse mannen en jongens tewerkgesteld in Duitsland. Ze werden opgeroepen voor de Arbeitseinsatz en ingezet in onder meer de landbouw en industrie, ter vervanging van Duitse mannen die in de Wehrmacht dienden. Op zondag 8 oktober 1944 vonden er razzia’s plaats. De Duitse bezetter hield in het gebied tussen het kanaal Wessem-Nederweert, de Noordervaart en de Maas razzia’s, In het zicht van de bevrijding werden ruim 3.000 mannen opgepakt.

In de omgeving van Nederweert waren vooral inwoners van Nederweert-Eind en Leveroy het slachtoffer van deze actie. Mannen uit Nederweert en Budschop bleven buiten schot, behalve als ze die bewuste zondagochtend toevallig in Eind waren. In Eind werden 108 mannen meegenomen, in Leveroy waren dat er 18.

Achteraf is deze deportatie De Grote Kerkrazzia gaan heten, omdat de meeste mannen opgepakt werden bij het verlaten van de hoogmis. Anderen werden thuis van hun bed gelicht. Een aantal mannen vluchtte naar schuilplaatsen in velden en bossen. De regio werd bijna geheel ‘ontmand’. Vrouwen, kinderen en bejaarden bleven vrijwel alleen achter. In het late voorjaar van 1945 keerden de meesten weer terug naar hun zwaar geteisterde, deels in puin geschoten woning. Vijf mannen overleefden de ellende niet en stierven in Duitsland.

Na de oorlog was er weinig erkenning voor het leed van de weggevoerden. "We kregen bij thuiskomst als het ware meteen weer een spade in de hand geduwd met de opdracht erbij: werken en nergens meer aan denken." Het duurde tot het jaar 2000 voordat deze groep mannen officieel erkenning kreeg als oorlogsslachtoffer.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)