TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Phoenix-caisson Dijkgat Rammekens / Ritthem

In februari 1946 wordt het laatste dijkgat bij Ritthem gesloten na een eerdere mislukking.
Dit dijkgat is o.a. gedicht met zand, klei, steen, torpedonetten, met stalen caissons, betonnen Phoenix-caissons en Beetles die u hier kunt zien. Deze Phoenix-caissons werden na de invasie in NormandiŽ door de Geallieerden gebruikt voor de aanleg van een kunstmatige haven in Arromanches.
Een aantal caissons die niet meer nodig waren in Arromanches zijn gebruikt om het dijkgat te dichten. Op de fotoís is nog een gedeelte van een boven het zand uitstekende Phoenix-caisson te zien.
Foto 4: Dit betonnen plateau ligt in het natuurreservaat Rammekenshoek,
Er hebben grote pompen op gestaan die nodig waren voor de afvoer van het water bij de droogmaking van Walcheren. Het dijkgat bij Rammekens was het moeilijkste karwei van de droogmaking van Walcheren. Pas in januari 1946 werd dit laatste gat gedicht. Het natuurreservaat Rammekenshoek is ontstaan rondom de voormalige trekgaten of Ďwelení en was het diepste en grootste uitgesleten dijkgat na de bombardementen in 1944 op de Walcherse dijken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Walcheren
Walcheren 1944
Strijd om Zeeland
Arromanches
A Harbour Goes to War