TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Oorlogsmonument Sevenum

Op 23 november 2019 is aan de Saardijk in Sevenum (L) een monument onthuld ter herinnering aan en ter ere van Guardsmen John Shiells en James Gordon, alsmede mevrouw Ida Pauwels.

Op 21 november 1944, ťťn dag vůůr de bevrijding van Sevenum ging een patrouille van de Recce Troop van het 3e Bataljon Scots Guards op verkenning door nog bezet gebied richting buurtschap De Vorst. De M5 Stuart tank van Sergeant Jimmy Brown reed voorop en liep daarbij op de Saardijk in Sevenum op een landmijn die de Duitsers er de nacht ervoor in het wegdek hadden geplaatst. Tankchauffeur John Shiells, pas 21 jaar oud, kwam daarbij om het leven. Zijn stoffelijk overschot werd vlakbij de plaats waar hij sneuvelde, begraven in een veldgraf langs de berm van de Saardijk. Het graf werd geadopteerd door de moeder Ida Pauwels die destijds aan de Saardijk woonde en het verzorgde tot 1 augustus 1947, waarna John zijn definitieve rustplaats vond op de Britse oorlogsbegraafplaats in Mook.

Johnís kameraad James Gordon die naast hem zat in de tank liep bij de mijnontploffing zeer ernstig blijvend blijvend letsel op. Door zijn sterke wilskracht wist hij ondanks zijn zware handicap alles uit het leven te halen wat hij kon. Ondanks zijn positieve instelling mocht hij toch slechts 52 jaar worden. Tankcommandant Sergeant Brown en een (tot nu toe) onbekend gebleven guardsman die boven in de tank zaten bleven nagenoeg ongedeerd.

John Shiells werd de eerste geallieerde bevrijder die in de Sevenumse gemeenschap zijn leven verloor tijdens de bevrijdingsactie. Hij is mede met James Gordon een symbool geworden voor de andere geallieerde soldaten van de 15e Schotse Divisie die in het dorp om het leven kwamen of ernstig letsel opliepen in de dagen van de bevrijding. Ook wordt met dit gedenkteken moeder Pauwels geŽerd. Zij, die het als weduwe in de oorlogsjaren onmiskenbaar moeilijk zal hebben gehad, mede door de zorg voor haar 8 kinderen en haar boerenbedrijf. Toch nam zij tijd en moeite om Johnís graf te adopteren en het liefdevol te verzorgen in de jaren dat hij rustte in zijn veldgraf.

Een toonbeeld van medemenselijkheid in de onmenselijkheid van de oorlog.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Piet Snellen
  • Foto's: Piet Snellen