TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Onderduiker Alverna

Dit is een kei met een herdenkingsplaat ter nagedachtenis aan David van der Reis.

De joodse David van de Reis zat tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken op een boerderij aan de Rakenbergseweg no 8 op Alverna. Bij het ophalen van een vervalst persoonsbewijs nam hij een officiële stempel mee. Met zijn eigen vervalste document als voorbeeld liet hij in Rotterdam bij bevriende relaties duizenden persoonsbewijzen drukken. Hij reisde met de stempel en de valse persoonsbewijzen door het land om het verzet te helpen. Als Mario Talamini hoopte hij voor Italiaan door te kunnen gaan.

Tijdens één van zijn reizen werd hij echter op 8 mei 1943 in Apeldoorn gearresteerd. Ondanks martelingen om informatie over het verzet los te krijgen, heeft hij zijn ware identiteit nooit onthuld. De verzetsgroep waartoe hij behoorde kwam daardoor niet in gevaar. Omdat men vermoedde dat hij joods was, werd hij naar Kamp Westerbork afgevoerd en vandaar naar Sobibor in Polen. Daar werd hij op 21 mei 1943 vermoord.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

De negentien treinen naar Sobibor
De vernietiging van de Europese Joden
Belzec, Sobibor, Treblinka