TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kazemat Noord

Aan de provinciale weg N324 liggen, direct bij de verkeersbrug over de Maas bij Grave op de zuidelijke oever, twee z.g. brugkazematten ook wel rivierkazematten genoemd.

Deze in 1936 gebouwde kazematten dienden ter verdediging van de verkeersbrug die de Brabantse en Gelderse oever met elkaar verbindt. Tezamen met de verkeersbrug (thans J.Thompsonbrug genoemd) en het gemaal "van Sasse" zijn deze bouwwerken gezien hun geschiedenis en markante ligging monumenten met een grote cultuurhistorische waarde. Slechts 14 stuks van dit type B kazemat zijn nog zichtbaar in het Hollandse landschap.

Kazemat ĎNoordí gelegen iets ten noordwesten van ĎZuid" heeft twee verdiepingen en was ook bewapend met een 5cm kanon en zware mitrailleur. In beide kazematten bevond zich op de onderste etage een aggregaat om de schadelijke kruitdampen en gassen tijdens het schieten af te kunnen voeren. Verder waren beide kazematten voorzien van een periscoopaansluiting, een periscoop is echter nooit geleverd.

De stichting Militaire Traditie Kamer (MTG) beheert beide monumenten en heeft in kazemat ĎNoordí een kleine expositie ingericht.

In beide kazematten is tegenwoordig het Graafs Kazemattenmuseum gevestigd. Als de vlag uitsteekt en op zondagen in de maanden april tot november of op afspraak is de kazemat toegankelijk.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Militaire Traditiekamer Grave
  • Foto's: John Smeets, Wessel Donkervoort & Militaire Traditiekamer Grave

Gerelateerde boeken

Fotoverslag

dec2015

Fotoverslag "Slag om de Elfde Brug" Grave 2015

Van donderdag 17 tot en met zondag 20 september 2015 werd er bij de brug van Grave het evenement ďSlag om de Elfde BrugĒ gehouden. Dit evenement is een eerbetoon aan luitenant John S. Thompson, commandant van het 1e peloton van E-Company van het 504th Parachute Infantry Regiment van de Amerikaanse 82nd Airborne Division.

Lees meer