TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kazemat Zuid

Aan de provinciale weg N324 liggen, direct bij de verkeersbrug over de Maas bij Grave op de zuidelijke oever, twee z.g. brugkazematten ook wel rivierkazematten genoemd.

Deze in 1936 gebouwde kazematten dienden ter verdediging van de verkeersbrug die de Brabantse en Gelderse oever met elkaar verbindt. Tezamen met de verkeersbrug (thans J. Thompsonbrug genoemd) en het gemaal "van Sasse" zijn deze bouwwerken gezien hun geschiedenis en markante ligging monumenten met een grote cultuurhistorische waarde. Slechts 14 stuks van dit type B kazemat zijn nog zichtbaar in het Hollandse landschap.

Kazemat ĎZuidí ligt direct in het verlengde van de brug, telt drie verdiepingen en was oorspronkelijk bewapend met een 5cm pantserafweerkanon (5cm lang 50 No 2) en een zware mitrailleur van het type Schwarzlose M08/15 Kal. 7.9 cm. In beide kazematten bevond zich op de onderste etage een aggregaat om de schadelijke kruitdampen en gassen tijdens het schieten af te kunnen voeren. Verder waren beide kazematten voorzien van een periscoopaansluiting, een periscoop is echter nooit geleverd.

In beide kazematten is tegenwoordig het Graafs Kazemattenmuseum gevestigd.
De stichting Militaire Traditie Kamer (MTG) beheert het monument.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Militaire Traditiekamer Grave
  • Foto's: Alex Ossel (1), Jeroen Koppes (2, 3)