TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herinneringsmonument Tien Omgekomen Kinderen Breda

Aan de Molengracht, naast het nieuwe Amphia ziekenhuis is een kunstwerk geplaatst om de tien omgekomen kinderen te gedenken.

In de nacht van 21 op 22 januari sloeg het noodlot toe in een hoeve in de Molengrachtstraat. De familie Dielemans was met vijf kinderen, nadat er op 5 januari een V1 op hun boerderij was gevallen, verhuisd naar de hoeve van familie De Jongh. Ook de familie De Jongh had vijf kinderen.
Een tweede V1 trof de boerderij van de familie De Jongh. De tien kinderen sliepen samen met een tante aan de ene kant van de boerderij. De vier ouders aan de andere kant. De V1 vernielde de helft van de hoeve en de tien kinderen en hun tante waren op slag dood.
Ter herinnering aan dit drama werden drie beuken geplant. Deze bomen zijn onlangs gekapt in verband met de bouw van het nieuwe Amphia ziekenhuis.

Om de herinnering aan deze gebeurtenis levend te houden heeft Amphia dit kunstwerk laten maken door Michel Kuipers. Op 9 september 2019 is dit onthuld.

De vijf kinderen van de familie Dielemans liggen begraven op de begraafplaats De Driesprong in Breda. De vijf kinderen van de familie De Jongh liggen begraven op de begraafplaats Vogelenzang.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Dick de Bruijne
  • Foto's: Dick de Bruijne
  • https://www.weekbladdekempenaer.nl/reader/58602/1244661/kunstwerk-weerslag-herdenkt-oorlogsdrama-op-molengracht