TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Restant Inscriptie Neville Chamberlain Oude Stadhuis Den Bosch

In de gevel van het oude stadhuis in 's-Hertogenbosch is in 1938 deze inscriptie gemaakt. Oorspronkelijk was de inscriptie veel groter met de naam van Neville Chamberlain.

Neville Chamberlain was de Britse Prime Minister die voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog probeerde om de vrede te bewaren tussen Duitsland en de rest van de wereld.
In september 1938 liet hij Hitler op de Conferentie van MŁnchen, het Verdrag van MŁnchen tekenen. Dit hield in dat Hitler het Sudetenland in Tsjecho-Slowakije mocht inlijven mits hij verder geen militaire acties zou ondernemen. Een jaar na het tekenen van het verdrag viel Hitler Polen binnen waarmee de Tweede Wereldoorlog begon en van het verdrag niets over bleef.

Chamberlain werd steeds minder populair, onder zijn leiding was de oorlog begonnen en hij was niet in staat Groot-BrittanniŽ te leiden in een oorlog. In 1940 werd hij opgevolgd door Winston Churchill.

Chamberlain overleed eind 1940 aan kanker.

Na de capitulatie van Nederland is de inscriptie van Neville Chamberlain door de Duitsers weggehaald, de rest hebben ze laten staan.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.nl
  • Foto's: Lennard Bolijn