Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Nationaal Monument Fusilladeplaats Vught

Dit Monument herdenkt de 329 op deze plaats gefusilleerde mensen. Deze mensen waren over het algemeen verzetsmensen die vanuit de hele ruime omgeving naar Vught werden gebracht om hier te worden geëxecuteerd.

Het monument is in 1947 geplaatst en onthuld door prinses Juliana. Achter het monument staat een groot houten kruis, dit kruis was een al eerder geplaatst eerbetoon aan de slachtoffers.
In 1995 en 1997 werd het monument beklad door vandalen, de platen zijn vervangen. De bekladde platen zijn in kisten te bezichtigen in het museum van kamp Vught.

Op de poort naar het monument is door iemand een gedicht geplakt naar aanleiding van de bekladding van het monument, dit gedicht is in brons tegen de poort geplaatst (foto 5). Op deze plaquette staat de volgende tekst:

KON JE TEER SMEREN
OVER STEEN, NAMEN, VERLEDEN?
DWAZE STUMPER, ZULKE NAMEN
ZIJN NOOIT UIT TE WISSEN!
ZE STAAN GEGRIFT IN TALLOZE
MENSENZIELEN, ONAANTASTBAAR
VOOR JOUW VERZIEKTE HAAT.
ZE STAAN MET VUUR GESCHREVEN
AAN DE HEMEL, WELKS LICHT
JOU ONVERDRAAGLIJK IS.

JE HEBT NIETS BEREIKT,
TEERLING,
JE HEBT VOOR ALLES ALLEEN
JE EIGEN NAAM BESMEURD
- NIET DIE VAN HEN:
ZIJ GLIMLACHTEN OM JOUW WOEDE,
BADEND IN HET LICHT,
WIEGEND OP GOD'S ADEM
EN ZINGEN HEEL ZACHT EN STIL
VOOR WIE HET WIL HOREN:
VREDE

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.nl
  • Foto's: Lennard Bolijn (1, 3, 4, 5), Jeroen Koppes (2)

Gerelateerde boeken

Encyclopedie van de Holocaust
Ondergang
Nederland en de Tweede Wereldoorlog

51.666786, 5.258245

Fotograaf Eddy van Wessel over zijn werk in de frontlinies

17sep

Fotograaf Eddy van Wessel over zijn werk in de frontlinies

Al drie decennia dringt fotograaf Eddy van Wessel door tot het hart van de oorlog; de laatste jaren in Irak, Tsjetsjenië, Syrië en Oekraïne. Hij vertelt op 28 september in Nationaal Monument Kamp Vught aan de hand van foto's over zijn reizen, het meest recent naar Oekraïne. Van Wessel maakte de gevechten van dichtbij mee. En wat doen de oorlogen persoonlijk met hem? De lezing (20.00 uur) sluit aan op de foto-expositie 'Oekraïne: het pad naar vrijheid' die men vanaf 19.00 uur kan bezoeken. Reserveren is mogelijk via nmkampvught.nl (Agenda).

Lees meer

Sachsenhausen-herdenking in Vught

26aug

Sachsenhausen-herdenking in Vught

Op 5 en 6 september 1944 vond het laatste transport van gevangenen vanuit Kamp Vught naar het concentratiekamp Sachsenhausen plaats. In totaal hebben meer dan 1.400 Nederlandse gevangenen van ‘KZ Sachsenhausen’ in het Duitse Oranienburg de oorlog niet overleefd. Ieder jaar worden in september de Nederlandse slachtoffers van kamp Sachsenhausen in Vught herdacht. Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer, is op 8 september de hoofdspreker.

Lees meer

Lees meer (47)