TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Victory Parade Den Haag

Op 21 mei 2020 is dit monument onthuld als nagedachtenis en dank aan de Canadese soldaten. Precies 75 jaar eerder trok er door Den Haag en deze straat een overwinningsparade. In een optocht van zo'n tienduizend militairen van de First Canadian Army, compleet met tanks, Jeeps en pantserwagens reden ze door o.a. de Laan van Meerdervoort, vergezeld door 16 Pipe bands en vijf Brassbands. Prins Bernard nam het defilť af, en ook Canadese generaal Foulkes, de Poolse generaal Mazrek en burgemeester de Monchy waren aanwezig. Er vloog een formatie van de Royal Air Force over. Het moet een onvergetelijke herinnering geweest zijn voor de vele toeschouwers. Dit monument herdenkt de inzet van de Canadezen ťn de indrukwekkende overwinningsparade.
De bloemperken die zijn aangelegd bestaan uit tulpen en druifjes in de kleuren van de Nederlandse en Canadese vlag. Achter de nieuwe gedenksteen zijn esdoorns (Maple leaf) geplant, het symbool van Canada.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bob van Vree
  • Foto's: Bob van Vree