TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Helmond punt 9

Begraafplaats Brouwhuis
Op deze begraafplaats is één oorlogsslachtoffer begraven. Het betreft Cornelis Nicolaas (Cor) Schrama (geb. 07-06-1909), die op 31 januari 1944 om het leven komt. Hij wordt door Duitse militairen neergeschoten als hij per fiets op weg is naar zijn vaders boerenland aan het Rakt 41. Waarschijnlijk hebben de Duitsers hem verward met een van de leden van een Amerikaanse bommenwerper, die de dag ervoor een noodlanding in de omgeving heeft gemaakt.

Op maandag 31 januari 1944 hoort opperwachtmeester Van den Heuvel van de Marechaussee omstreeks twee uur ‘s middags schoten en ziet hij op een afstand van 200 à 300 meter twee personen vallen. De vorige middag heeft een Amerikaanse Boeing B-17 F bommenwerper, de ‘Martha the II’, een noodlanding moeten maken. Op weg voor een missie naar Brunswijk in Duitsland is het vliegtuig door een paar Duitse Focke-Wulf 190 jachtvliegtuigen geraakt. Vier bemanningsleden komen om het leven. Een bemanningslid wordt al snel door de Duitsers gegrepen, maar eerste luitenant Henri D. Steele, de tweede luitenants James R. Settle, Robert F. Anderson, Leopold L. Flores en sergeant Paul Oakly Welch ontsnappen. Zij worden op 19 en 20 maart 1944 in Brussel opgepakt en krijgsgevangen gemaakt. Die maandagmiddag is de zoektocht naar de ontsnapte mannen nog in volle gang. Het is heel goed mogelijk dat de Duitse militairen op twee fietsers hebben gevuurd omdat zij hen voor voor bemanningsleden van de B-17 aanzien.

Cor Schrama is zwaar gewond door een schot in de zij. Zijn begeleider Wim Kuijpers loopt een diepe wond aan zijn rechter onderarm op. Opperwachtmeester Van den Heuvel meldt in zijn verbaal dat Cor Schrama tijdens de rit naar het ziekenhuis in Helmond nog goed bij kennis is, maar later verneemt hij van de behandelend arts dat de landbouwer om half vier ‘s middags is overleden. Wim Kuijpers overleeft de aanval.

Algemeen
De fietsroute in Helmond is een samenwerking tussen Death Valley De Peel van het Museum Klok & Peel, Heemkundekring Helmont, Stichting Helmond 25 september 1944 en TracesOfWar.nl. De route bestaat uit een aantal punten, niet allemaal zijn ze voorzien van een bordje.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.nl
  • Foto's: Jeroen Koppes (1, 2), Death Valley De Peel (3)