TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Fietsroute Helmond punt 10

Struikelstenen Hoogeindsestraat 4
Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het bij inwoners van Helmond bekend dat zich op het adres Hoogeindsestraat 4 Joden bevinden. Naar verluid is deze Joodse familie erg onvoorzichtig. Andries Koppens en zijn vrouw Marie Koppens-van Leeuwen en hun dochter Milly wonen vanaf 1936 in Den Bosch en na september 1942 besluiten zij om onder te duiken in de omgeving van Apeldoorn. Op een gegeven moment is het daar niet veilig meer en gaan zij naar Helmond. Zij betrekken een huis van de Helmondse familie Dijckmans. Familie Koppens houdt zich schuil, maar Andries, die veel vrijheid gewend is, heeft het daar moeilijk mee. In de avond waant hij zich veilig en gaat wel eens Ďeen luchtje scheppení. Een onverstandige zet: de familie Koppens wordt verraden.

In het politie-rapportenboek staat vermeld dat in de namiddag van 28 juli 1943 drie Joodse personen in Helmond zijn opgepakt op het adres Hoogeindsestraat 4. Volgens ooggetuigen worden moeder en dochter gillend uit het huis gesleurd.

Volgens gegevens van de Joodsche Raad is de familie Koppens op 15 november 1943 vanuit kamp Vught op transport gesteld naar Auschwitz. Bij aankomst in Auschwitz vindt geen selectie plaats. Het gehele transport gaat voor zes weken in quarantaine. In de vrouwenbarak breekt buiktyphus, dysenterie en andere ziekten uit. In januari 1944 worden verschillende selecties gehouden en veel mannen worden tewerkgesteld in de kolenmijnen van Janina en FŁrstengrube. De sterfdatum van Andries Koppens wordt door het Rode Kruis gesteld op 31 januari 1944. Ook Marie Koppens-van Leeuwen en Milly Koppens zijn op 31 januari 1944 niet meer in leven.

Algemeen
De fietsroute in Helmond is een samenwerking tussen Death Valley De Peel van het Museum Klok & Peel, Heemkundekring Helmont, Stichting Helmond 25 september 1944 en TracesOfWar.nl. De route bestaat uit een aantal punten, niet allemaal zijn ze voorzien van een bordje.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.nl
  • Foto's: Jeroen Koppes (1, 2), Death Valley De Peel (3)