Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Fietsroute Helmond punt 18

Luciakerk begraafplaats en monument
De Rooms-Katholieke Luciakerk dateert van 1897 en is gewijd aan de heilige Lucia van Syracuse. Op de begraafplaats St. Lucia bevinden zich een aantal oorlogsgraven en rechts voor de begraafplaats is sinds 2019 een oorlogsmonument geplaatst voor drie omgekomen Britse soldaten.

Op 23 mei 1940 rond middernacht staan dorpsgenoten Sjef Spoormakers, Frans van de Kimmenade en Harrie Smits te kijken naar laag overvliegende Britse vliegtuigen, die op weg zijn naar het oosten. Alexander Heldens wordt door het lawaai wakker en kijkt uit het raam van zijn huis aan de Zuid Parrallelweg (nu Houtse Parallelweg). Eerst wordt een lichtkogel afgevuurd. Daarna volgt een enorme explosie. De bom ontploft op de kruising Kardinaal van Enckenvoirtstraat-Parallelweg vlak naast het spoor, waar de drie mannen naar de lucht stonden te staren. Ze zijn op slag dood. Ook het huis van Alexander Heldens wordt geraakt. Ook hij overleeft de ontplofing van de bom niet.

Oorlogsslachtoffers
- Alexander Hubertus Heldens (geb. 3 december 1881).
- Franciscus Joseph (Frans) van de Kimmenade (geb. 27 augustus 1894).
- Henricus Johannes Maria (Harrie) Smits (geb. 28 augustus 1910).
- Josephus Henricus (Sjef) Spoormakers (geb. 4 augustus 1894).

Monument (rechts Slegersstraat 3)
Op deze plaats hebben de Britse militairen Philip Davies, John Bruce Millar en James Ion op 22 september 1944 een tijdelijk graf gekregen. Na ongeveer een jaar worden zij overgebracht naar de oorlogsbegraafplaats in Mierlo. Op 20 juni 2017 is aan de Slegersstraat een gedenksteen en een informatiepaneel onthuld met daarop het verhaal van de gesneuvelde militairen.

Algemeen
De fietsroute in Helmond is een samenwerking tussen Death Valley De Peel van het Museum Klok & Peel, Heemkundekring Helmont, Stichting Helmond 25 september 1944 en TracesOfWar.nl. De route bestaat uit een aantal punten, niet allemaal zijn ze voorzien van een bordje.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.nl
  • Foto's: Jeroen Koppes (1, 2), Death Valley De Peel (3)