TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Battle of the Bulge Memorial

Het Battle of the Bulge Memorial (voorheen Mardasson monument), ingewijd op 16 juli 1950, staat voor de duurzame vriendschap tussen het Belgische en het Amerikaanse volk, die schouder aan schouder vochten tijdens de overwinningsstrijd die zij voerden tijdens de Slag om de Ardennen in december '44 en januari '45.

Het monument verbindt de vorm van een ster aan vijf vertakkingen van 31 meter. De geschiedenis van deze Bloedige Slag is in gouden letters gegraveerd in de wand van de open galerij. De wandelgang op de top, te bereiken via een wenteltrap, levert een schitterend vergezicht op bijna alle verdedigingsstellingen die werden ingenomen tijdens het beleg van de stad. De crypte, uitgehold in de rots en door de Franse kunstenaar schitterend versierd met mozaÔeken, bevat drie altaren (katholiek, protestants, joods).

Aan de voet van het memorial is een crypte uitgegraven in de rots, versierd met mozaÔeken van de Franse kunstenaar Fernand LEGER.
De crypte bevat drie altaren: een katholiek, een protestants en een joods; waar de familieleden van de Amerikanen zich kunnen terugtrekken om hun doden te gedenken.

In het midden ligt een gedenkplaat :
" Op 16 juli 1950
werden in deze crypte
erediensten gehouden ter ere van
de dappere officieren en mannen
van de strijdkrachten van
de Verenigde Staten van Amerika
die vochten in de Slag
om de Ardennen.
76890 werden gedood, gewond
of als vermist opgegeven. "

Er hangt ook een gedenkplaat :
" Erkentelijk aan
de Belgisch-Amerikaanse Associatie
en speciaal aan
Mevrouw Colette Stasse,
Secretaris-generaal
Bastogne Ė Memorial Day 1999 "

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde video's

Gerelateerde boeken

50.009369, 5.739026

Amerikanen nemen beheer oorlogsmonument Bastenaken over

dec2020

Amerikanen nemen beheer oorlogsmonument Bastenaken over

BelgiŽ heeft het beheer en onderhoud van het oorlogsmonument nabij Bastenaken overgedragen aan een Amerikaans overheidsagentschap. Dat meldt de Amerikaanse ambassade in ons land. Het Mťmorial du Mardasson huldigt Amerikaanse soldaten die het leven lieten op Belgische bodem tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer