TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Liberty Bridge Westkapelle

De vernietiging van het dorp Westkapelle in oktober 1944 vaagt ruim negentig procent van het dorp van de kaart, tien procent van de bewoners komt om, veel geallieerde strijdkrachten raken op 1 november gewond, vermist of sneuvelen onder het geweld tijdens de landingen. Nederland is nog niet vrij, Westkapelle en Walcheren wel, maar tegen welke prijs!
Nederland viert in 2010 de vijfenzestigste verjaardag van de bevrijding. Westkapelle doet dit op een speciale manier. Vrijwilligers van het Polderhuismuseum hebben een Liberty Bridge gebouwd ter herinnering aan de gesneuvelde Royal Marines van de geallieerde strijdmacht. Op de dijk achter het museum staat een Sherman tank, deze tank wordt nu rechtstreeks gekoppeld aan de tuin van het museum Polderhuis Westkapelle waar een landingvaartuig ligt.
Samen vormen ze een blijvend eerbetoon aan alle geallieerde strijdkrachten, velen van hen Royal Marines, die deelnamen aan de succesvolle landingsoperatie. Deze operatie heeft Westkapelle en Walcheren bevrijd en effende daarna het pad naar verdere vrijheid en vrede in Europa.
De 161 namen (van veelal jonge mannen) op het plateau halverwege de dijk, aansluitend aan de brug, zijn opgedragen ter herinnering aan de Royal Marines die sneuvelden tijdens de aanval op Walcheren. De namen staan symbool voor alle slachtoffers die, zowel in Westkapelle als de omgeving, in deze periode zijn omgekomen.

De brug is tot stand gekomen door giften van fondsen en particulieren uit Engeland;
fondsen, bedrijven en particulieren uit Nederland en van een aantal organisaties en particulieren uit Duitsland. De bouw is verzorgd door een grote ploeg lokale vrijwilligers in samenwerking met een aantal bedrijven en organisaties uit het dorp en de regio. De brug is ontworpen door de vrijwilligers en staken er veel tijd in om hem te realiseren.
De Liberty Bridge verbindt en verenigt mensen en laat de geschiedenis van de regio zien. Op deze manier verbindt de brug het verleden met het heden en dient als een les voor de toekomst. De brug ondersteunt symbolisch het ideaal van een toekomst in vrede en veiligheid.

De Liberty Bridge heeft grote historische betekenis, want de brug is erkend binnen de Engelse Koninklijke Marine als ťťn van de tien memorabele herdenkingsymbolen in een historie die teruggaat tot het jaar 1664.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Zeeland bevrijd!
Walcheren
Strijd om Zeeland
Walcheren 1944