TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Betonnen Brandstoftank Zoutelande

Het wrak van P.B. 137, een van de 200 betonnen brandstofschepen die tussen 1943 en 1944 door Wates zijn gebouwd in West India Docks, Londen.
Deze brandstofschepen werden gebouwd om brandstof te vervoeren ter ondersteuning van de invasie in Normandië als onderdeel van het 'Overlord'-plan, maar werden niet gebruikt omdat er alternatieve middelen waren ontwikkeld om de benodigde brandstof te leveren. De Petrol Barges waren ook 'kwetsbaar' gebleken tijdens een trainingsoefening in de zomer van 1943, bekend als 'Exercise Jantzen' en werden niet vertrouwd.
Met een lengte van 25,6 meter en een breedte van 6,86 meter, met een geladen diepgang van 2,46 meter, waren de Petrol Barges qua afmetingen identiek aan de 295 Concrete Open Barges, van Mouchel-ontwerp, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het VK waren gebouwd, inderdaad het eerste prototype, PB 1 was een bewerking van F.B. 82, gebouwd door Wates in Barrow-in-Furness. De brandstofcapaciteit was ongeveer 180 ton, vervoerd in drie tanks 'midscheeps'.
De Koninklijke Marine Nederland, gestationeerd in Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog, verwierf 16 van deze Petrol Barges in april en mei 1945.
Het is waarschijnlijk dat P.B. 137 verging tijdens het slepen naar Westkapelle

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Walcheren 1944
Strijd om Zeeland
Walcheren