TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Duitse Radarstelling Tiger - Küver 408 Funkstelle

De Gevangenisbunker

De gevangenisbunker behoort tot het bunkertype, Küver 408 Funkstelle.
In deze bunker was, voordat deze de functie van gevangenis ging vervullen, de radiocommunicatie ondergebracht. In de bunker onderhield een radiotelegrafist met zijn zendapparatuur de communicatie tussen het radarstation en de vliegtuigen.

De oorspronkelijke benaming was Funkstelle Boden-Bord, type 408.
Deze bunker werd standaard uitgevoerd in één meter dik beton, maar op de Tigerstelling staat een variant met minder dikke muren van metselwerk.

Toen de grote Bertha bunker in 1943 in gebruik genomen werd werden alle telefoon- en radioverbindingen overgebracht naar deze bunker. De G63 werd toen voorzien van een tralievenster en in gebruik genomen als gevangenis. Hierin werden soldaten opgesloten die zich misdragen hadden, zoals dronkenschap en vechtpartijen. Dat deze gevangenis goed gebruikt werd is te zien aan de vele teksten die de Duitse gevangenen op de gemetselde muren achterlieten.

Deze bunker maakt onderdeel uit van de Duitse radarstelling Tiger uit de Tweede Wereldoorlog. Deze stelling is nu ondergebracht in een museum. Meer informatie over dit museum is te vinden op https://bunkersterschelling.nl/

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Stichting Bunkerbehoud Terschelling
  • Foto's: Stichting Bunkerbehoud Terschelling