Airstrip in Malden – Airstrip B91
De airstrip in Malden, officieel bekend als Airstrip B91 of "De Kluis", was een tijdelijk militair vliegveld dat door de Britten werd aangelegd tijdens de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. Het vliegveld lag tussen Malden en Nijmegen en speelde een belangrijke rol in Operatie Varsity, de grootste luchtlandingsoperatie ooit uitgevoerd op één dag, waarbij 16.000 parachutisten ten oosten van de Rijn werden gedropt als onderdeel van het Rijnlandoffensief.
Aanleg en gebruik:
De bouw van het vliegveld begon in maart 1945 en werd in slechts vijf dagen voltooid. De start- en landingsbaan was ongeveer 1.400 meter lang en 40 meter breed, opgebouwd uit geperforeerde staalplaten (PSP). Voor de aanleg moesten dertien huizen worden gesloopt, en de bewoners kregen weinig tijd om onderdak te vinden. Ook de molen van Malden moest zijn wieken verwijderen vanwege het gevaar voor de vliegtuigen.
Op 21 maart 1945 steeg het eerste vliegtuig op. Squadrons van de 123e en 135e Wing van de Royal Air Force (RAF), onderdeel van de 84e Groep, waren gestationeerd op het vliegveld. Zij voerden verkenningsvluchten uit en onderzochten de Duitse luchtafweer. Het vliegveld was een van de eerste plaatsen op het Europese vasteland waar de Gloster Meteor, een moderne straaljager, operationeel werd ingezet. Daarnaast landden en vertrokken er ook grotere vliegtuigen zoals de Dakota's, die gewonden en krijgsgevangenen naar Engeland vervoerden.
Na de oorlog:
Het vliegveld was slechts enkele weken in gebruik en werd eind april 1945 buiten gebruik gesteld. De gebouwen verdwenen, maar de geperforeerde metalen platen die de ondergrond vormden, werden door de omwonenden hergebruikt, bijvoorbeeld bij het bouwen van huizen of als hekken. Ooggetuigen herinneren zich dat veldmaarschalk Montgomery een keer landde en de kinderen van het dorp de cockpit liet zien. Het laatste vliegtuig dat er landde was dat van prins Bernhard in mei 1945.
Herinnering en wandelroutes:
Tegenwoordig is er weinig meer te zien van het voormalige vliegveld, maar de geschiedenis ervan wordt levend gehouden door een gedenkteken en informatieborden in de omgeving. Er is een wandelroute van 7,5 km uitgezet, genaamd "Kop van Malden", die langs het gedenkteken en andere interessante locaties tussen Malden en Nijmegen voert. De routebeschrijving is beschikbaar op de website van Heemkunde Malden en brochures zijn verkrijgbaar bij het startpunt Coffyn.
Voor wie geïnteresseerd is in lokale geschiedenis is de Airstrip B91 een bijzonder stukje erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!