TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Ivan William Cain

Tekst op het monument:

"Getroffen door luchtafweergeschut boven Duitsland stortte de Nieuw-Zeelandse piloot

Warrent Officer IVAN WILLIAM CAIN (NZ421674)

op 6 oktober 1944 hier neer met zijn Typhoon IB jachtvliegtuig. Door bewust dit, toen nog open, terrein te kiezen, bleven de omringende huizen met hun bewoners voor een verschrikkelijke ramp bespaard. Helaas kwam hij hierbij om het leven. Hij was 20 jaar oud.

Hier herdenken we zijn heldhaftige daad."

"Ter herinnering aan het enige burgerslachtoffer dat hierbij is gevallen, de weduwe Elizabeth Frederika (Bob) Swertz - Ekker, 1 juni 1901 - 6 oktober 1944. Zij liet drie dochters na."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: STIWOT
  • Foto's: Martijn Grob

51.8116, 5.867096

Mogelijk monument voor Nieuw-Zeelandse piloot

aug2012

Mogelijk monument voor Nieuw-Zeelandse piloot

Op 6 oktober 1944 om 12:10 stortte de Nieuw-Zeelandse piloot Warrant Officier Ivan William Cain neer bij Brakkenstein, ten zuiden van Nijmegen. W/O Cain was op een gewapende patrouille boven Emmerich aangeschoten door afweergeschut. Het koelingssysteem van zijn Typhoon IB vliegtuig MN 376/S begon olie te verliezen. Hij probeerde zo gauw mogelijk naar bevrijd gebied te vliegen, en zo mogelijk naar zijn 175 RAF squadron basis op Volkel. Dat lukte hem niet en hij verongelukte. Hij was 20 jaar oud en kwam uit Auckland, Nieuw Zeeland.

Lees meer