Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Blindganger St. Clemens Kerk

Blindganger St. Clemens kerk

Na de bevrijding van Nuenen schrijft Pastoor Aldenhuyzen op 22 september 1944 in zijn dagboek: "ÖWat de kerk Ėdie ook geraakt is- gehad heeft weet ik niet. Een kogel is boven de biechtstoel van de pastoor dwars door de muur geslagen, maar waar die verder gebleven is kunnen we niet nagaan. Verder is er geen spoor van te vinden. Meer beschadiging heeft de kerk niet, maar zooín stuk uit buiten en binnenmuur heeft een puin en stof in de kerk gejaagd dat er heel veel in te werken is voor zondagÖ."
De pastorie was zelf ook flink geraakt zowel het dak, als de slaapkamer aan de straatzijde op 20-9-1944 hadden flinke voltreffers gekregen.

Op 3-3-1999, tjdens het opknappen van de kerk, treft de aannemer het verloren gewaande projectiel aan. Het is 75mm Brisant granaat met bodemontsteker, M66A1. Granaat lag klem onder de loopbrug en een muurspant in het kerkdak aan de rechter zijbeuk voor 54 jaar. De biechtstoel was in 1944 ook in de rechter zijbeuk gesitueerd.
De granaat is iets verdraaid door het houten dak van de kerk om zich vervolgens onder een scherpe hoek in de binnenmuur van de halfronde toog van de rechter zijbeuk te nestelen. De locatie en de schade aan de Pastorie komen ook precies overeen met de richting van de toen op de 20e oprukkende geallieerden uit Opwetten.

Aan de binnenzijde van de kerk ontbreekt er nog een krulblaadje van een rozet, deze is afgebroken door de inslag en de trillingen die door het spant liep. De rozet is nooit gerepareerd, als zijnde een knipoog en herinnering aan de oorlog.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Geert-Jan van Glabbeek
  • Foto's: Geert-Jan van Glabbeek