TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Slachtoffers 13 oktober 1944 Wortel-Kolonie

Op de begraafplaats van de voormalige landloperskolonie in Wortel-Kolonie staat een gedenkkruis voor de slachtoffers van 13 oktober 1944.
In deze periode is er zwaar gevochten in deze omgeving dat gepaard ging met zware Duitse artilleriebombardementen. Op 13 oktober 1944 werd de keuken van de kolonie zwaar getroffen waarbij slachtoffers vielen.
Op het monument staan ook twee bordjes met info over Britse militairen die tijdens de gevechten hier zijn omgekomen.

Tekst infobord 1:

Majoor H.G.ST.G. Pollock, Kapitein F.F. Hall en Gunner H.F. Pethica van de 248ste afdeling, 62 antitank regiment, koninklijke artillerie, reden in een witte verkenningsauto, toen deze werd opgeblazen door een mijn op 25 oktober 1944, in de buurt van deze plek.
Majoor Pollock overleed aan zijn verwondingen in een artsenpost in Mendicitie op 26 oktober 1944 en is eervol herinnerd op de oorlogsbegraafplaats te Geel.
Kapitein Hall was ernstig gewond en geëvacueerd , maar overleed in een ziekenhuis in Antwerpen op 27 oktober 1944. Hij is eervol herinnerd op de militaire begraafplaats te Schoonselhof.
Gunner Pethica was op slag dood, op 25 oktober 1944. Hij is eervol herinnerd op de oorlogsbegraafplaats te Geel.
De 248e afdeling en het 62e anti tankregiment dienden als infanterie met "Bobforce", voerden operaties uit tegen de achtergebleven Duitsers in dit deel van België.

Tekst infobord 2:

Luitenant Cyril John le Rue & Gunner Edwin Warburton van de 338e afdeling, 102e licht luftafweergeschut koninklijke artillerie TA, reden in een truck, toen deze werd opgeblazen door een mijn, uitgevoerd op de avond van de 24e oktober 1944, in de buurt van deze plek. Ze waren allebei op slag dood.
Het 102e LAA Regiment diende als infanterie met "Bobforce", voerden operaties uit tegen de achtergebleven Duitsers in dit deel van België.
Luitenant le Rue & Gunner Warbuton zijn eervol herinnerd op de oorlogsbegraafplaats te Leopoldsburg in België.

De Bobforce was samengesteld uit ondersteuningstroepen zoals artillerie en genie en aangevuld met Belgische weerstanders. Hier in de streek waren dat vooral leden van het Geheim Leger van Turnhout, Beerse en Rijkevorsel onder het bevel van commandant L. Van de Werve de Schilde. Zij werden ingezet voor bewakingsopdrachten en patrouilles. Ze verbleven soms ook in de eerste linie. De Bobforce stond onder het bevel van Luitenant-kolonel H.C. Corry.


Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jhonny Bastiaensen
  • Foto's: Jhonny Bastiaensen