TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Geldrop-Mierlo punt 12

Nazerethschool en noodbegraafplaats

De Nazerethschool aan de Stationsstraat in Geldrop heeft een bewogen oorlogsgeschiedenis. De school werd gebouwd in 1916 in Overgangsarchitectuur. Het pand was tot in de oorlog een jongensschool.
Toen de Duitsers de meisjesschool aan het Bogardeind vorderden, kwamen ook de meisjes naar dit gebouw. De jongens hadden 's morgens les, de meisjes 's middags. Dit duurde tot de bezetter ook dit gebouw vorderde. Het Geldropse onderwijs werd voortgezet in garage Vlemmings, het Boerenbondsgebouw en enkele winkelpanden.
Na inkwartiering van Duitse legeronderdelen werd de school bij de bevrijding gebruikt om opgepakte N.S.B.-ers of Duitsgezinden vast te zetten.
Daarna vorderde het Engelse leger de school om er een noodhospitaal in te richten. Pas in oktober 1945 werd de school vrijgegeven.
Bij de bevrijding kregen gesneuvelde Britse militairen een noodgraf schuin tegenover de school in een weiland (rechts van het huis met nr. 40 aan de huidige Wilhelminastraat). Ook gewonde militairen die in het noodhospitaal overleden werden hier begraven. Na de oorlog werden alle gesneuvelde militairen naar de Gemenebest Erebegraafplaats in Mierlo overgebracht en de noodbegraafplaats weer opgeheven.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.nl
  • Foto's: Jeroen Koppes