TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Geldrop-Mierlo punt 11

Monty's place Geldrop

Begin februari 1945 zocht de Britse veldmaarschalk Bernard Montgomery een tijdelijk hoofdkwartier in Geldrop. Hij liet zijn oog vallen op de mooie villa met prachtige achtertuin Nieuwendijk 52. Daar zou hij zich voor ruim een maand vestigen. Op nummer 46 werd zijn staf ondergebracht. Montgomery had de leiding over de 21ste geallieerde legergroep. Die voerde hij meestal aan vanuit een mobiel hoofdkantoor, gevestigd in caravans. Het was dan ook bijzonder dat hij in Geldrop een vast hoofdkwartier liet inrichten. De Engelse premier Churchill en Amerikaanse generaal Eisenhower waren er te gast.

Het hoofdkwartier werd uiteraard geheim gehouden. Er was uiterlijk dan ook geen bewaking. Opvallend was wel het kooitje met de kanarie voor het raam. Als die te zien was, dan was Montgomery aanwezig. Ondanks de geheimhouding kregen de Duitsers lucht van het hoofdkwartier. Ze voerden met jachtvliegtuigen met zware mitrailleurs aanvallen uit. Het leverde niet meer op dan materiële schade. Op de Nieuwendijk vindt u een luisterzuil waar u het verhaal van Montgomery in Geldrop kunt beluisteren.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.nl
  • Foto's: Jeroen Koppes

Gerelateerde boeken