TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Geldrop-Mierlo punt 13

Overval op het distributiekantoor

De Luchtbescherming in Geldrop had een ruimte in gebruik in de oude jongensschool aan de Kerkstraat, nu Heuvel (parkeerplaats). In de toren van de Brigidakerk had zij haar uitkijkpost. Van hieruit kon men heel Geldrop overzien. Bij naderende vliegtuigen werd het luchtalarm in werking gesteld. Ter bescherming moesten alle gebouwen verduisterd zijn, zodat er geen lichtstraaltje naar buiten kwam. Dit gebeurde meestal met dik zwart papier. De Luchtbescherming moest daar op toezien.

In dezelfde jongensschool was sinds 1941 het distributiekantoor gevestigd. Daar werden onder andere de rantsoenbonnen en distributiestamkaarten met persoonsgegevens bewaard in een oude brandkast, die gemakkelijk geopend kon worden. De directeur had dit gemeld bij de autoriteiten en verklaard dat hij hiervoor geen verantwoordelijkheid kon nemen. In de nacht van 16 op 17 april 1944 pleegde een verzetsgroep onder leiding van Harrie van Gestel een overval op het distributiekantoor. Alle gewenste documenten werden buitgemaakt, zodat het doel was bereikt. Echter: aan deze overval nam ook een infiltrant deel. Door verraad werden in de nacht van 13 op 14 mei zes personen gearresteerd. Vijf ervan werden op 9 augustus in kamp Vught gefusilleerd, onder wie Harrie van Gestel.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.nl
  • Foto's: Jeroen Koppes

Gerelateerde boeken

Ondergang
Encyclopedie van de Holocaust
Nederland en de Tweede Wereldoorlog