Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Infobord 75 Jaar Bevrijding WOII Beerse

Thema Beerse: Schuilen in de steenovens

Brickworks battle

Eind september 1944 vormt het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten de laatste Duitse verdedigingslinie voor de grens. Beerse Centrum op de andere oever is snel bevrijd maar aan de overzijde wachten de Duitse troepen hen op. Op 24 september brandt de strijd in alle hevigheid los. Een bataljon van de 49ste infanterie divisie trekt richting Beerse Den Hout nadat men er in geslaagd was het kanaal over te steken in Sint-Jozef Rijkevorsel via een noodbrug. Maar op Den Hout loopt hun opmars vast. De Duitsers hebben zich ingegraven rond de steenbakkerij in de Kwikstraat. Ze slagen er in om het Britse bataljon te omslagen en er volgen dagenlange gevechten. Nadat de Britten een vlammenwerpertank hebben ingezet geven sommige Duitsers zich uiteindelijk over.

Polen forceren doorbraak

De bevolking van de Kwikstraat staat tijdens de strijd doodsangsten uit. Brits en Duits geschut beschadigen hun huizen. Zij zoeken beschutting in kelders of fabrieksgebouwen. Op 29 september komt er versterking van de Poolse 1ste pantserdivisie die erin slagen om de Duitsers te verdrijven.

Meer dan 20 Britse en Poolse soldaten sneuvelen in de strijd. In 1946 wordt hier een monument voor de gesneuvelden opgericht en kreeg deze straat de naam Heldenweg.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jhonny Bastiaensen
  • Foto's: Jhonny Bastiaensen
  • Tekst infobord TPA