TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Ivan Polbin

Dit is het monument voor Ivan Polbin in de wijk Pechatniki. Ivan Semionovich Polbin was een generaal-majoor van de Sovjetluchtvaart en tweemaal de held van de Sovjet-Unie.

Hij werd geboren op 14 januari 1905 in het dorp Rtishchevo-Kamenka in de provincie Simbirsk. Na zijn afstuderen aan de school in het dorp Karlinskoye werkte hij als reparateur aan de spoorweg. In 1922 trad hij toe tot de Komsomol en werd later secretaris van de plaatselijke Komsomol-organisatie.

Ivan Polbin sloot zich in 1927 aan bij het Rode Leger en werd naar Zhitomir (OekraÔne) gestuurd. Sinds juni 1928 was hij met langdurig verlof, dat eindigde toen hij in juni 1929 weer in dienst kwam en naar de Volsk United Military School of Pilots and Aircraft Technicians werd gestuurd. In 1930 werd hij naar de 3e Orenburg Militaire School van Piloten en Observer Piloten gestuurd, genoemd naar K. E. Voroshilov. In januari 1932 werd hij benoemd tot instructeur-piloot van de 9e militaire school van piloten, gestationeerd in de nederzetting Rogan (OekraÔens militair district), en in juli 1933 - tot de positie van commandant van de bommenwerper "TB-3 "in het 115e luchtvaarteskader van de 29e Luchtvaartbrigade van het militaire district van Moskou, gestationeerd in Voronezh. In augustus 1936 werd hij benoemd tot commandant van het luchtvaartdetachement (102e zware luchtvaartsquadron, 101e luchtvaartbrigade) gestationeerd op station Domno, in april 1938 - tot de positie van squadroncommandant van het 32e hogesnelheidsbommenwerper Aviation Regiment gestationeerd op het station van Bada, en in juli 1939 - tot de positie van squadroncommandant van het 150th high-speed bommenwerper Aviation Regiment (100th Aviation Brigade, 57th Special Corps), gestationeerd in de Mongoolse Volksrepubliek. Ivan Polbin nam deel aan de gevechten op Khalkhin-Gol en ontving de Orde van Lenin voor de moed. In februari 1940 werd hij benoemd tot commandant van het 150e hogesnelheids-Bomber Aviation Regiment gestationeerd in Chita.

Aan het begin van de Grote Patriottische Oorlog werd het regiment onder bevel van majoor Ivan Polbin verplaatst naar het westen en vecht sinds juli aan het westfront. Al in november 1941, voor de 30 persoonlijk uitgevoerde gevechtsmissies, het bekwame bevel van het regiment en de grote schade toegebracht aan de vijand, kreeg hij de titel van Held van de Sovjet-Unie (maar later werd de onderscheiding vervangen door de Orde van de rode vlag). In september 1942 werd hij benoemd tot hoofd van de Bomber Aviation Department. In augustus 1942 had hij 107 vluchten gemaakt (waarvan 74 's nachts). Bij een uitval op 15 juli 1942 vernietigde hij een groot Duits brandstofdepot in het dorp Morozovsky, waardoor het offensief van Duitse tankeenheden in dat deel van het front werd verstoord. Bij het decreet van het presidium van de Opperste Sovjet van de USSR van 23 november 1942 kreeg luitenant-kolonel Ivan Semyonovich Polbin de titel van Held van de Sovjet-Unie met de toekenning van de Orde van Lenin en de Gouden Stermedaille.

Op 11 februari 1945 stierf majoor-generaal van de luchtvaart Ivan Semyonovich Polbin in de lucht boven de vestingstad Breslau (Wrozlav), waarbij hij zijn 158e gevechtsvlucht maakte. Samen met Polbin werd de navigator, luitenant-kolonel M. K. Zarukin, gedood, en de schutter-radio-operator, voorman V. A. Orlov, sprong uit aan een parachute, waarna hij werd gevangengenomen, maar al snel werd vrijgelaten.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Wikipedia, Wikimapia
  • Foto's: Fyodor Telin

Gerelateerde boeken

Stalingrad to Berlin
The Oxford Companion to Military History
Red Storm On The Reich
De Tweede Wereldoorlog
Soviet Casualties and Combat Losses in the Twentieth Century
Stalin's General