TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken US 1056th Port Construction and Repair Group

Deze plaquette is opgericht uit dankbaarheid voor het werk dat tussen december 1944 en februari 1945 is verricht bij het schoonmaken van het Albertkanaal door de US 1056th Port Construction and Repair Group.

Dit deel van het kanaal was bezaaid met het puin van tot zinken gebrachte schepen en opgeblazen bruggen, waaronder de brug over het Albertkanaal hier bij Godsheide die op 10 mei 1940 door het Belgische leger tot ontploffing werd gebracht om te proberen de beweging van de Duitse strijdkrachten te beperken. .

Er zijn twee plaquettes op het bakstenen monument.
De bovenste informeert ons over het werk dat de 1056e heeft verricht bij het repareren en bouwen van transportfaciliteiten in de nasleep van de bevrijding in Frankrijk en Duitsland en in BelgiŽ.
De tweede beschrijft de onthulling van de "in thanks" -plaat op 12 augustus 1998 door de US Defense Attache en de adminstrateur-generaal van de Shipping Services.

Hoewel het dicht bij de Godsheide-sluis ligt, moet worden opgemerkt dat het zich op het terrein van De Vlaams Waterweg.be bevindt en dat toegang niet altijd mogelijk is, aangezien het nabijgelegen hek vaak op slot is.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ian Paterson
  • Foto's: Ian Paterson