TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument voor Verdronken Kinderen

Op de dorpsbegraafplaats op het kerkhof naast de Kerk van de Visitatie van de Heilige Maagd Maria en het oorlogsmonument is een gedenkteken voor een diepe tragedie die het dorp op een koude vrijdagsschooldag in februari 1941 deed schudden.

De ramp vond weliswaar niet plaats als direct gevolg van het geweld van de Tweede Wereldoorlog, maar wel als gevolg van dat conflict. Voor de oorlog was er een brug die beide kanten van de parochie over het Albertkanaal met elkaar verbond. Echter, rond 16.00 uur op 10 mei 1940 werd de brug opgeblazen door ingenieurs van het Belgische leger om te proberen de Duitse opmars te belemmeren.

Zonder brug werd een vlot met een houten vloer en daaronder tonnen van 3 bij 4 meter gebruikt om mensen over het kanaal te vervoeren. Een lokale werkman uit de stad trok het met een lier over het kanaal, terwijl het vlot een capaciteit had van 15 mensen en hun gebruikelijke vervoermiddel, hun fiets.

Echter, op de noodlottige dag van vrijdag 14 februari 1941 rond kwart voor vier kwam een ​​tweede groep schoolkinderen op weg naar huis na schooltijd met hun leraar aan boord van het vlot op de zuidoever. 57 kinderen en vier volwassenen stapten op die dag aan boord van de vlot! Met te veel gewicht kantelde het vlot en stuurde de kinderen die niet konden zwemmen naar een ijskoud kanaal op amper een paar meter van de kust.De gruwelijke tragedie kostte het leven van 26 jongens, 9 meisjes en 2 volwassenen, en het geschreeuw was te horen. De kinderen waren tussen de 7 en 14 jaar oud en een gezin verloor die donkere dag 4 nakomelingen en nog eens 3. Sommige kinderen werden gered door een bepaalde schooljongen Henri Berx die hen redde door hun haren te grijpen.

Overlevenden zeiden dat er nooit zo veel op het vlot hadden mogen komen op één doorreis en dat de werknemer die de veerboot bediende op dat moment zonder voorschriften de "valker" werd en volgens lokale politierapporten werd veroordeeld en gevangengezet. het gebied.

Pas 52 jaar na de tragedie die het leven van veel van de lokale families verwoestte, werd op 23 maart 1993 een gedenksteen onthuld. een passend en passend grafschrift.

Op 14 februari 1999 werd een nieuw monument onthuld dat was ontworpen door Boniface Thomis en directe familieleden van de overledene. Het stelt een dwarsdoorsnede van het kanaal voor, waarbij de treden op de zuidelijke oever in de steen zijn uitgehouwen die aangeven waar de kinderen naar het vlot afdaalden en een andere reeks treden die in de noordoever was uitgehouwen en die ze daarna nooit meer konden betreden. een hoekige granieten steen die het vlot en de dood van de ramp voorstelt. Op een koperen plaat staat de tekst geschreven door Constance Dekkens die vier familieleden verloor aan het kanaal, en luidt: "Op 14 februari 1941 verdronken 35 kinderen toen het vlot kapseisde in het kanaal ".

Als je alle graven in de buurt ziet van al die jonge zielen die achter het monument liggen met dezelfde sterfdatum, dan komt het trauma van de noodlottige dag naar huis. Elk jaar wordt de ramp herdacht met bloemende huldeblijken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ian Paterson
  • Foto's: Ian Paterson
  • HASSELT TIJDENS WOII: VAN BEZETTING TOT BEVRIJDING, Frank Vanstreels