TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crashlocatie Handley Page Halifax NA166

Gedenkteken opgedragen aan de vliegtuigbemanning van Handley Page Halifax MK, VI NA166 van de Vrije Franse Luchtmacht.

Dit vliegtuig kwam laat in de nacht van 15 maart 1945 in de buurt van deze locatie in stukken neer.
Het vliegtuig was afkomstig van een van de twee Franse bommenwerpersquadrons op RAF Elvington in Yorkshire. Deze specifieke Halifax was van RAF 346 Guyenne GB / 2/23 Squadron, en keerde op die noodlottige nacht terug van een bombardement op Hagen, ten zuidoosten van Dortmund, Duitsland, toen hij werd onderschept door een Duitse nachtjager boven Belgisch grondgebied.
Van de zeven man bemanning wisten er drie te overleven met hun leven. Een van de overlevenden was de vluchtcommandant Lt Gilbert Poncet, die in de tuinen van een plaatselijk klooster viel en door enkele broeders naar de kapel werd gebracht, waar kaarsen werden aangestoken in gebed. Wat moet hij gedacht hebben nadat hij in zo'n omgeving weer bij bewustzijn was gekomen!
Tijdens een inzet van ongeveer 11 maanden nam het squadron deel aan 1.479 operationele missies, waaronder het aanvallen van radio-, radar- en kanonbatterijen voorafgaand aan de landingen in Normandië, het aanvallen van V1- en V2-locaties, het maken van brandstofvluchten naar het 2e leger in Brussel en het deelnemen aan bombardementen. op het Ruhrgebied. En niet anders dan deze bemanning van H7-G, moesten de Franse bommenwerperbemanningen meer dan 50% slachtoffer worden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ian Paterson
  • Foto's: Ian Paterson
  • https://www.heidekruisje.be/index.php/11-heidebloemke/52-berenbroekstraat
  • http://halifax346et347.canalblog.com/archives/stele_groupes_lourds_equipage_poncet/index.html
  • https://tailendcharlietedchurch.wordpress.com/raf-stations/77-squadron-elvington/elvington-4344/french/raf-346-squadron/
  • https://yorkshireairmuseum.org/about/french-squadrons-in-elvington-during-wwii/