TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Sluisbunker Diepenbeek D1

Dit is bunker D1 en bevindt zich ten noorden van het Albertkanaal als onderdeel van een verdedigingsbruggenhoofd dat is opgezet om extra ondersteuning te bieden aan de sluizen van het kanaal. de belangrijkste verzetslijn van het Belgische leger in 1940.

De bunkers hier zijn gebouwd in de periode tussen de oorlogsverklaring in september 1939 en begin 1940 met behulp van vergelijkbare technieken als die welke werden gebruikt op andere bunkers gebouwd op de K-W-lijn en bij Gent. Toen de Duitsers de bruggen over het Albertkanaal bij Veldwezelt en Vroenhoven veroverden en de 3e en 4e Pantserdivisies ontketenden, werd de Belgische achterkant bedreigd, en dus trokken de troepen langs dit deel van het kanaal zich terug.

De prefix letter D geeft de locatie van de bunkers aan, en oorspronkelijk waren er vijf bunkers binnen het bruggenhoofd van de Diepenbeeksluis. Er zijn nog drie bunkers over: D1, D2 en D3. Een vierde bevond zich nabij het sluiswachtershuis en controleerde de doorgang over de sluis. Een vijfde werd in de sluis zelf ingebouwd.

Samen met de bunkers hadden de bruggenhoofden een anti-tankversperring. Hier was een antitankgracht niet aangelegd zoals gepland, en dus werd het antitankaspect opgemaakt met cointets (C-elementen) en tetraëders.

Helaas bevond D1 zich op het moment van schrijven in 2021 op privéterrein achter een huis tussen een aantal bijgebouwen en hekken, waardoor het bekijken enigszins beperkt is. De 1,3 meter dikke gewapende betonnen ommuurde bunker zoals D3 heeft drie schietzijden en is als zodanig een driekamerbunker.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ian Paterson
  • Foto's: Ian Paterson