Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Plaquette J.J. Hamelink

Het monument voor J.J. Hamelink herinnert de inwoners van Haarlem aan de verzetsman die op 18 oktober 1942 in de strijd tegen de bezetter is gesneuveld.

In 1934 ging J.J. Hamelink samen met zijn vrouw en twee kinderen in de woning boven de bakkerswinkel aan de Slachthuisstraat wonen. Hamelink was een vakbondsman, sociaaldemocraat en pacifist. Als arbeider op de hoofdwerkplaats van de Nederlandse Spoorwegen probeerde hij zijn collega's en bazen te motiveren voor de strijd tegen onrecht. Toen Nederland werd bezet, nam Hamelink meteen het voortouw in het verzet. Hij stelde alles in het werk om het spoorwegverkeer in het hele land lam te leggen, om zo de deportatie van joden naar de concentratiekampen te saboteren. Buitendien nam hij vele joodse onderduikers in huis, voorzag hij mensen van valse persoonsbewijzen en verspreidde hij illegale bladen. Uiteindelijk werd Hamelink door de NS ontslagen en moest hij zelf onderduiken. Juist op het moment dat zijn verzetseenheid de aanzet wilde geven tot een nationale spoorwegstaking, sloeg het verraad toe. Hamelink was 40 jaar toen hij op 18 oktober 1942 tijdens een vergadering van het georganiseerde verzet in Rotterdam werd omgebracht.

Voor die gebeurtenis in Rotterdam is een monument opgericht.
Hij rust op de erebegraafplaats in de duinen bij Overveen, vak 22.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)