TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Corregidor - Battery Crockett

Batterij Crockett werd tussen 1907 en 1911 gebouwd. Het is vernoemd naar 2nd Lt. Allen T. Crockett, die op 4 september 1901 in Candelaria, Filippijnen sneuvelde. De batterij was bewapend met twee 12-inch verdwijnende kanonnen.

Batterij Crockett werd bemand door Batterij B, 59ste Kustartillerie onder leiding van kapitein Herman H. Hauck. Op 24 april 1942 beschadigde de Japanse artilleriebeschietingen het onderstel van kanon nr. 1 onherstelbaar en vernietigde de plotkamer, schoot hijstoestellen en de energiecentrale. De kanonnen, gericht op het zuiden, konden niet deelnemen aan de belegering en de daaropvolgende strijd om het eiland.

Op 6 mei 1942 kregen de mannen van Batterij B samen met Batterijen C, D & H, 59thy het bevel om de verdedigers ten westen van Malinta Hill in een infanterierol te ondersteunen. Ze werden als reserve gehouden en namen niet deel aan de gevechten.

De Japanners gaven de Amerikaanse krijgsgevangenen het bevel om kanon nr. 2 te herstellen, maar alleen om opnieuw te worden uitgeschakeld tijdens de Amerikaanse bombardementen voorafgaand aan de herovering van Corregidor in 1945.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz
  • Foto's: Jozen