TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Corregidor - Battery Geary

Battery Geary werd tussen 1907 en 1911 gebouwd. Het is vernoemd naar de Amerikaanse legerkapitein Woodridge Geary die in de Filippijns-Amerikaanse oorlog van 1899 sneuvelde. Battery Geary was bewapend met acht 12 "(305 mm) mortieren en vier M1890 M1-mortieren op M1896M1-onderstellen in put A en vier M1890-mortieren op M1908-onderstellen in put B.

De batterij werd bemand door 59th Coastal Artillery, onder bevel van Captain Benjamin E. King en later Captain John W. Davis III.

Op 6 januari 1942 sloeg een Japanse bom een ​​onvolledige schuilplaats van de batterij in, waarop het volledig instortte. De aanval kostte 31 mensen het leven en anderen raakten gewond.

Op 26 januari 1942 speelde de batterij een belangrijke rol bij het afslaan van een Japanse landing op Longoskawayan Point (op Bataan( tijdens de Battle of the Points, toen het zijn eerste landaanvalprojectielen van 67 pond afvuurde.

Op 12 april 1942 opende de batterij het tegenvuur tegen de Japanse artillerie op Bataan. Tot nu toe bleef de batterij onopgemerkt door Japanse waarnemers.

Op 2 mei 1942 vuurden de Japanners, die zich nu terdege bewust waren van de batterij, 2.600 schoten projectielen ​​(inclusief 240 mm granaten) op Battery Geary. Om 16:27 uur drong een 240mm granaat door het centrale magazijn en veroorzaakte een enorme explosie van 40 ton explosieven die de batterij volledig vernietigde en veel soldaten binnen zijn omtrek doodde. Grote stukken beton en munitie die tot op een mijl afstand werden geslingerd, doodden ook twee en verwonden eenendertig anderen elders op het eiland.

Het Japanse leger verwijderde een van de mortierlopen. Een mortierloop werd op de westelijke oever van de Pasig-rivier in Manilla in 1945 aaangetroffen, wat suggereert dat de Japanners de lopen hebben geprobeerd te vervoeren om ze elders te smelten voor schroot.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)