TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

RuÔne van Brederode Santpoort-Zuid

De RuÔne van Brederode zijn de resten van Kasteel Brederode bij Santpoort-Zuid. Het kasteel is in de tweede helft van de 13de eeuw gesticht.
Tijdens Pinksteren 1944 werd op de RuÔne van Brederode een propagandafilm gemaakt voor de Nationale Jeugdstorm (NJS). Deze film kreeg de titel "Strijders der Toekomst". De acteurs waren leden van de NJS.
De NJS was formeel geen onderdeel van de NSB, maar had zeer nauwe banden met deze partij. De NJS probeerde de schijn op te houden dat het een niet-politieke beweging was, maar de ideeŽn waren grotendeels gebaseerd op de NSB-ideologie. ĎArischeí, dus niet-Joodse, jongens en meisjes tussen de 10 en 18 jaar oud konden toetreden en het is niet verwonderlijk dat bijna alle leden van de Jeugdstorm kinderen van NSB-ers waren. Tijdens de bezetting wilde de Duitse bezetter dat de NJS op zou gaan in de Hitlerjugend, maar NSB-leider Mussert en hoofdstormer Van Geelkerken slaagden er in het nationale karakter van de NJS te behouden. Op haar hoogtepunt telde de NJS 16.000 leden.
Het toenmalige beheerdersechtpaar Van der Kort, moet tijdens de opnames van de propagandafilm zeer koelbloedig geweest zijn, daar er op het moment van de opnames onderduikers in de beheerderswoning zaten: o.a. het echtpaar Wolff-van Raab en hun zoon Freddie.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Peter van Steenbergen

52.425325, 4.622526