Voormalig Woonhuis Hannie Schaft Haarlem

Jannetje Johanna Schaft, vooral bekend als Hannie Schaft is geboren in Haarlem op 16-09-1920 en is overleden in Overveen op 17-04-1945, ze was toen 24 jaar.
Hannie Schaft was tijdens de Tweede Wereldoorlog zeer actief in het verzet.

In 1927 verhuisde het gezin van het Rozenhagenplein naar de Van Dortstraat 60 in Haarlem.
Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog woonde Hannie voor haar studie enkele jaren in Amsterdam. Vanaf 1943 woonde ze weer in de Van Dortstraat in Haarlem bij haar ouders.
Hannie zat sinds 1942 in het verzet.
Samen met Truus Menger-Oversteegen deed Hannie verzetswerk vanuit een onderduikadres in Haarlem. Ze deden koeriersdiensten voor de Binnenlandse Strijdkrachten in Velsen, onder meer naar Den Haag.
Tijdens de Kerstdagen in 1944 werkte ze mee aan het ontvreemden van munitie uit de Duitse duikbootbasis bij IJmuiden. Ook was ze betrokken bij het opblazen van een Duitse munitietrein bij Santpoort.

Op 21 maart 1945 fietste Hannie Schaft met in haar tas een pistool en een pak illegale bladen, waaronder het communistische De Waarheid, naar IJmuiden. Bij de Rijksstraatweg in Haarlem-Noord werd ze door de Duitsers aangehouden en overgebracht naar de Ripperdakazerne in Haarlem waar zij bekende dat ze vijf mensen had geliquideerd.
Op bevel van de "Aussendienstleiter" van de Sicherheitspolizei Willy Lages in Amsterdam, werd ze op 17 april 1945 gefusilleerd in de duinen van Overveen.

Op 27 november 1945 zijn haar stoffelijke resten op de erebegraafplaats Bloemendaal bijgezet in aanwezigheid van leden van het Koninklijk Huis en het kabinet. Hannie Schaft rust daar als enige vrouw tussen de mannen.
Bij haar herbegrafenis werd Hannie Schaft door Koningin Wilhelmina geprezen als symbool van het verzet.
Hannie Schaft werd het Verzetskruis toegekend alsmede een onderscheiding van de geallieerde opperbevelhebber Dwight Eisenhower voor uitzonderlijke moed en verdienste.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)