TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Olympisch Dorp Berlijn Elstal

De Olympische Zomerspelen van 1936 vonden plaats in Berlijn. Er werd door de naziregering een waar propagandaspektakel van gemaakt, bedoeld om Hitlers rijk in een goed daglicht te zetten. Voor de ongeveer vierduizend mannelijke atleten uit vijftig verschillende landen werd in Elstal, een paar kilometer ten westen van Berlijn, een Olympisch dorp gebouwd. Hier werden ongeveer vierduizend mannelijke sporters ondergebracht uit vijftig verschillende landen. Na de oorlog was het terrein onderdeel van de Sovjet bezettingszone. Het werd gebruikt als militaire kazerne en de KGB runde er een ondervragingscentrum. Na het vertrek van de laatste Sovjettroepen in 1992 lag het dorp er jarenlang verlaten bij. De laatste tijd vinden er herstelwerkzaamheden plaats in het kader van woningontwikkeling. Onder andere het verblijf van de Amerikaanse atleet Jesse Owens is in oorspronkelijke staat gerestaureerd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Koos Winkelman

Gerelateerde boeken

Pastfinder Berlin 1933-1945
How Hitler Hijacked World Sport

52.53677356, 13.01078939

Fotoverslag Olympisch Dorp bij Berlijn

apr2021

Fotoverslag Olympisch Dorp bij Berlijn

De Olympische Zomerpelen van 1936 vonden plaats in Berlijn. Er werd door de naziregering een waar propagandaspektakel van gemaakt, bedoeld om Hitlers rijk in een goed daglicht te zetten. Voor de ongeveer vierduizend mannelijke atleten uit vijftig verschillende landen werd in Elstal, een paar kilometer ten oosten van Berlijn, een Olympisch dorp gebouwd. Hier werden ongeveer vierduizend mannelijke sporters ondergebracht uit vijftig verschillende landen. Na de oorlog was het terrein onderdeel van de Sovjetbezettingszone. Het werd gebruikt als militaire kazerne en de KGB runde er een ondervragingscentrum. Na het vertrek van de laatste Sovjettroepen in 1992 lag het dorp er jarenlang verlaten bij. De laatste tijd vinden er herstelwerkzaamheden plaats in het kader van woningontwikkeling. Onder andere het verblijf van de Amerikaanse atleet Jesse Owens is in oorspronkelijke staat gerestaureerd. Koos Winkelman bracht onlangs een bezoekje aan de locatie en maakte onderstaande fotoreportage.

Lees meer