TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Bakenessergracht 46

Stolpersteinen Bakenessergracht 46, Haarlem

Op 14 april 2022 zijn hier struikelstenen geplaatst voor Simon Philip de Vries, rabbijn en zijn vrouw Judith de Vries- de Jong. Geboren in Neede, kreeg Simon Philip de Vries joodse les in het nabijgelegen Borculo. Hij bezocht het Nederlands-Israëlitisch Seminarium in Amsterdam, maar verliet deze instelling voordat hij het hoogste examen (voor rabbijn) had afgelegd. Opperrabbijn Dünner gaf hem evenwel het recht zich rabbijn te noemen. Simon Philip de Vries werd in 1892 benoemd tot godsdienstonderwijzer in Haarlem. Daarnaast was hij secretaris van de joodse gemeente in Haarlem.
Simon Philip de Vries is de schrijver van het standaardwerk Joodse riten en symbolen, dat aanvankelijk als feuilleton verscheen in de Haarlemse Courant. Het boek is geschreven voor een niet-joods publiek. Zijn vrouw Judith, die Grietje werd genoemd, runde het grote gezin, was gastvrouw voor de vele bezoekers en ondersteunde haar man bij zijn werk.

Deze messing plaquettes van 10 bij 10 cm zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd en meestal vermoord zijn door de Nationaal-Socialisten. In de kleine plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn gestanst.

In veel andere steden en dorpen, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.



Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar en Stichting Struikelstenen Haarlem
  • Foto's: Piet Sebregts (1), Marie-Christine Vinck (2, 3)