Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Stolpersteine Jansstraat 87

Stolpersteinen Jansstraat 87, Haarlem

Op 3 maart 2022 zijn hier struikelstenen geplaatst voor: Elias Goud, zijn vrouw Bertha Goud-Staal en hun kinderen Truitje Sara (Truus) en David Goud.
Elias Goud had een koosjere banketbakkerij op dit adres, zijn vrouw Bertha werkte mee in de zaak. Truitje Sara werkte als kantoorbediende bij de Nederlands IsraŽlitische Gemeente Haarlem.
David was corrector bij de Haarlemse drukkerij Joh. Enschede. Hij was daarnaast suppoost van de synagoge van de Nederlands IsraŽlitische Gemeente Haarlem. In Westerbork trouwde David een dag voor hun deportatie naar Auschwitz met Frederieka Zilversmit.

Deze messing plaquettes van 10 bij 10 cm zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd en meestal vermoord zijn door de Nationaal-Socialisten. In de kleine plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn gestanst.

In veel andere steden en dorpen, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar en Stichting Struikelstenen Haarlem
  • Foto's: Stichting Struikelstenen Haarlem

52.3816649, 4.63762147