TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Glider Monument 101st Airborne Division

Op zondag 17 september 1944 crashte een Waco-zwever met nummer 43-39713 hier bij de start van Operatie "Market Garden".

Deze Waco-glider werd voortgetrokken door een C-47B Skytrain en was die ochtend in Ramsbury, Verenigd Koninkrijk opgestegen. De landing was gepland nabij Son in Nederland, maar de kabel tussen de twee toestellen brak net nadat ze Geel waren overgevlogen.
De glider verloor snel hoogte. Gelukkig vond de piloot een geschikt veld in het Koninklijk Domein te Retie. Hoewel bij de daling enkele boomtoppen werden geraakt, overleefden alle zeven inzittenden de crash-landing.
Begin september 1944 lag het Prinsenpark pal in de Duitse frontlinie waardoor het toestel snel omsingeld werd. Van overgave was echter geen sprake daar ze een speciale passagier aan boord hadden: Corporal Harold Spence. Deze Britse soldaat had geheime documenten en een codeermachine, die absoluut niet in de handen van de vijand mocht vallen, bij zich.

Bij het verlaten van de glider ontstond dadelijk een hevig vuurgevecht waarbij verschillende Duitse soldaten werden gedood. Ook twee passagiers, Amerikaanse soldaten van het 101st Airborne Division, werden dodelijk gewond. Een derde kon gevangen genomen worden. De overige vier soldaten konden wonderbaarlijk genoeg ontkomen.
De Britse korporaal Harold Spence slaagde tevens erin het codeertoestel met geheime documenten in het park te verstoppen. Maar hun beproeving was alles behalve voorbij. Zeven dagen moesten ze zich schuilhouden.
Uitgeput en verhongerd konden ze uiteindelijk de Britse troepen in Geel-Ten Aard bereiken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Gil Geerings
  • Foto's: Gil Geerings

Gerelateerde boeken