TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Linie van Beverwijk - Lunet 14

Dit is een van de 26 lunetten van de Linie van Beverwijk (nummer 14).

In 1799 vielen troepen uit Engeland en Rusland vanuit zee de Kop van Noord-Holland binnen om de Franse troepen uit Nederland te verdrijven. Bij Castricum vonden hevige gevechten plaats en sommige soldaten wisten tot Wijk aan Zee te komen. De invasie zelf was echter een totale mislukking.

Als reactie hierop werd in 1800 rond Beverwijk een aarden linie aangelegd, op de toen smalle landengte tussen de Noordzee (west) en het Wijkermeer (oost). In totaal werden 26 lunetten gebouwd. Daarvan zijn er nu nog 8 over: lunet 26 in Wijk aan Zee en lunet 8 t/m 14 in Beverwijk. De nummering start aan de oostkant.

Een lunet (of: veldschans) is een boogvormige aarden wal, opgetrokken tussen zes of acht kantige punten, als een halve maan (lunet). De centrale punt van elke lunet wees naar het noorden (richting de invasie van 1799). Op een lunet konden mobiele veldkanonnen geplaatst worden. De lunetten werden tot 1804 bemand. Op deze lunet staat een monument uit 1800 met de tekst 'Si vis pacem, para bellum': als je vrede wilt, bereid je dan voor op oorlog.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de Duitse bezetter in sommige lunetten (stenen) loopgraven aangelegd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Michèl Admiraal
  • Foto's: Michèl Admiraal
  • Informatiepanelen op de locaties