TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument 9e ,29e de Ligne en 29e Vestingleger

Dit monument herdenkt de strijd van het 9e , 29e regiment de Linie en het 9e vestingleger tijdens de slag om Luik op 5 en 6 augustus 1914.

Het linkerpaneel geeft aan deze kerk voorheen een boerderij (de populierboerderij) was en de laatste schuilplek/ kwartier van het 14e linieregiment was voorafgaand aan de slag op 5 augustus (de 2e dag van de oorlog voor België). Van deze plek vertrokken ze. Hier kun je voor hen bidden.
Geschonken door de broederschap van de oud-strijders van het 14e linieregiment.

De gietijzeren bloembak is voorzien van het cijfer 14, het 14e linieregiment.

Het rechterpaneel geeft aan deze kerk opgericht is met een vrome herinnering ter ere van overledenen van het 9e en 29e linieregiment en het 9e vestingleger regiment.

En aan alle wapenbroeders van het 12e 14e linieregiment en het 14 vestingleger regiment , en het 1e en 2e chasseurregiment (jagers) gevallen op het veld van eer en in het bos van Sart-Tilman in de nacht van 5 op 6 augustus 1914 tijdens de verdediging van België en de eer van het Belgische volk.

Geschonken door de broederschap van oud-strijders van het 9e linieregiment Brussel.

Ook deze bloembak is voorzien van het cijfer van het regiment, het 9e.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Gio Theunissen en Ed Lewandowski
  • Foto's: Gio Theunissen (1), Ed Lewandowski (2, 3)