TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wegversperring Sart-Tilman

Op de Rue du Sart-Tilman staan 2 wegversperringen. Ze liggen vlak na elkaar. Enkel een haardspeldbocht ligt er tussen. De wegversperringen liggen in elkaars verlengde (zie foto 5).

Het zijn zogenaamde 'bornes anti-char'. Anti-tank palen, letterlijk vertaald.

Men zou er zo langs rijden niet beseffende dat dit een stuk historie van de 2e wereldoorlog is.

De voorkomende types zijn; borne Cointet, borne à câble en een variatie van beide; borne à câble modifiée. Op foto's 1 en 2 is de borne Cointet te zien. Op foto 3 en 4 nog zogenaamde 'réseau de rails'. Stalen kokers met een rail in gegoten beton. Deze staan ook bij de hoofdingang van fort Tancrémont .

Kenmerkend voor de 'borne à câble' en type 'modifiée' is het gat waardoor de kabels gespannen konden worden. Dit gat is bij de 'borne Cointet' niet aanwezig.

Om de bornes Cointet konden kabels en zogenaamde Spaanse ruiters vastgemaakt worden om zo een wegversperring te creëren die snel aangebracht, en weggehaald kon worden. Tussen de bornes à câble konden stalen kabels worden gespannen om de wegversperring te creëren. De betonnen bak (o.a. foto 3 overzijde van de weg) werd gebruikt als opslag voor de Spaanse ruiters.

Gezien dit een belangrijke verbindingsweg was langs het lager en het hoger gelegen gedeelte van Luik (oostkant) is deze weg uitgebreid voorzien van deze palen.

Deze palen zijn wel genummerd, maar niet voorzien van codering zoals specifiek bij bepaalde bunkers, zie hiervoor het artikel wegversperring bunker Ag1 en het artikel wegversperring bij fort Chaudfontaine .

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski
  • La Position Fortifiée de Liège, Tome 6, Les abris de la PFL 3. E. Coenen & F. Vernier.