TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker IR 12 Chaudfontaine

Dit is een zogenaamde anti-irruption bunker. De bunker is onderdeel van de 3e verdedigingslinie voor de stad Luik, la Position Fortifiée de Liège, PFL 3.

Dit soort bunkers was bedoeld om oprukkende troepen te vertragen. Ze waren permanent bezet in tegenstelling tot de liniebunkers. De bunker bewaakte de zuidkant van Luik.

Op de begane grond stond een 47 mm antitank kanon en een mitrailleur (staatzijde). Op de 2e etage bevonden zich twee mitrailleurs en het zoeklicht. De originele deur en twee originele stalen luiken zijn nog aanwezig (op de 2e etage).

Het ronde gat aan de achterzijde is voor de ventilator. Wanneer het kanon en het machinegeweer werden afgevuurd stond de bunker ik korte tijd vol met rook en giftige dampen wat snel moest kunnen worden afgevoerd. Het kleinere rechthoekig gat boven de deur was een goot waardoor de soldaten handgranaten naar buiten konden laten vallen voor nabijheidsverdediging.

De rest van de stalen luiken zijn na de oorlog verkocht als schroot.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski