TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Westergracht 29

Deze Stolperstein (ook wel Struikelstenen genoemd) herdenken:

Louis Daniels

Deze koperen plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, koperen plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

LUDOVICUS ABRAHAM DANIËLS
5 februari 1911 (Amsterdam) - 11 juni 1943 (Sobibor)
WESTERGRACHT 29
Ludovicus Daniëls (roepnaam Louis) werkte als kantoorbediende in een groothandel van manufacturen. Tijdens de oorlog sloot hij zich aan bij een verzetsgroep die voorraden van joodse winkeliers in veiligheid bracht, wanneer die door de Duitse bezetter in beslag dreigden te worden genomen.
In april 1943 werd Daniëls naar kamp Vught gedeporteerd. Vanuit kamp Vught kwam hij op 7 juni 1943 in Westerbork aan, waar hij om onbekende redenen in een strafbarak werd vastgezet. De volgende dag werd hij op transport gesteld naar Sobibor, waar hij meteen na aankomst is vermoord.
Transport uit Westerbork naar Sobibor 8 juni 1943.
Vermoord in Sobibor op 11 juni 1943.
Hij werd 32 jaar.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Reini Elkerbout
  • Foto's: Reini Elkerbout