TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Leidsestraat 24

Stolpersteine Leidsestraat 24, Haarlem

Op deze locatie werden stolpersteine geplaatst voor de familie Zurel.

Deze messing plaquettes van 10 bij 10 cm zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd en meestal vermoord zijn door de Nationaal-Socialisten. In de kleine plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn gestanst.

In veel andere steden en dorpen, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Martha Zurel is een kind van Joachim Zurel en Rachel Matteman. Samen kregen zij vier kinderen, Benedictus (1925), Eliazar (1928), Abraham (1929) en Martha (1930). Op 1 november 1930 overleed Rachel, vijf dagen na de geboorte van hun jongste dochter Martha. Martha werd opgenomen in het gezin van Joachims zus Engeltje (Lien) Tierlier-Zurel in Zeist. Op 5 oktober 1932 hertrouwde Joachim in Haarlem met de weduwe Catharina de Vries, met wie hij in 1938 nog een zoon kreeg, Joseph.
Martha overleefde de oorlog niet. Zij werd samen met haar tante Lien en haar neefjes Edo (12 jaar en Nico (7 jaar) vermoord in Auschwitz. Martha werd 12 jaar.
Martha wordt ook herdacht op een gedenkteken in Zeist. Er wordt voor haar een steen bijgelegd bij haar vader, broers en halfbroer in de Leidsestraat.



Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Reini Elkerbout
  • Foto's: Dick de Bruijne (1), Piet Sebregts (2)