TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Parklaan 14a

Deze Stolpersteine (ook wel Struikelstenen genoemd) herdenken:

familie Cats-Speelman

Deze koperen plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, koperen plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

ELISABETH CATS-SPEELMAN
11 december 1890 (Rotterdam) - 9 april 1943 (Sobibor)
PARKLAAN 14A
Elisabeth (Betsy) Speelman was de middelste dochter in een Rotterdams gezin met drie dochters. Zij trouwde met Lion Cats, die een textielgroothandel had. Toen Lion in maart 1940 op 54-jarige leeftijd overleed, bleef Elisabeth met haar dochter Minny Hanny wonen aan de Parklaan 14A. Elisabeth had het pand, dat beneden in gebruik was geweest als bedrijfsruimte voor de textielgroothandel van haar man, in eigendom. Zij had geen beroep, maar wordt genoemd als afgevaardigde van een Haarlemse tak van een vereniging voor de bescherming van joodse meisjes.
In oktober 1942 vaardigde de Haarlemse politie een opsporingsbevel uit tegen Elisabeth Cats-Speelman en haar dochter Minny Hanny Cats omdat zij ervan verdacht werden ‘van woonplaats te zijn veranderd zonder de daartoe vereiste vergunning te hebben’. Dit wil zeggen dat ze waren ondergedoken. Omdat hun huis door de nazi’s gevorderd was, woonden zij korte tijd op de Schotersingel 7, waarna ze onderdoken in de buurt van Breda. Daar zijn ze, mogelijk door verraad, ontdekt.
Op 26 februari 1943 kwamen Betsy en Minny aan in kamp Vught. Van hieruit zijn ze op 31 maart 1943 met een straftransport gedeporteerd naar Westerbork. Daar kwamen zij terecht in barak 57, waar de gevangenen batterijen moesten demonteren. Op 6 april 1943 werden zij op transport gezet naar Sobibor. Bij aankomst in Sobibor op 9 april 1943 is Elisabeth meteen vermoord.
Transport van Westerbork naar Sobibor op 6 april 1943.
Vermoord in Sobibor op 9 april 1943.
Zij werd 52 jaar.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Reini Elkerbout
  • Foto's: Reini Elkerbout