TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Garenkokerskade 92

Deze Stolpersteine (ook wel Struikelstenen genoemd) herdenkt:

DAVID BAREND
ANDRIES STODEL

Deze koperen plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, koperen plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

DAVID BAREND
22 maart 1899 (Amsterdam) - 15 mei 1940 (Haarlem)
GARENKOKERSKADE 92
David Barend was de derde in een Amsterdams gezin met zeven kinderen. Hij was koopman. In 1920 trouwde hij in Amsterdam met de tien jaar oudere Margaretha Stein, met wie hij een dochter kreeg, Henriette Elisabeth (29-1-1921). In november 1921 scheidden zij. Margaretha Stein en haar dochter Henriette zijn in 1943 vermoord in Sobibor en kamp Trawniki. Zij werden 53 en 22 jaar.
In 1922 hertrouwde David Barend met de bijna 15 jaar oudere Rosetta Mendels. Ze woonden, samen met Andries Stodel en zijn gezin, in Haarlem aan de Garenkokerskade 92 en hadden een aangenomen dochter, Alida Rosette Jacob. Zij was de dochter van David’s jongere zus Frederika, die een maand na de geboorte van Alida (in 1926) overleed. Alida (roepnaam Lida) werd liefderijk opgevoed door David en Rosetta tot in mei 1940 de oorlog uitbrak.
Na de Nederlandse capitulatie op 15 mei 1940 heeft David Barend zich samen met zijn huisgenoot Andries Stodel door gasverstikking van het leven beroofd. Rosetta Barend-Mendels en hun aangenomen dochter overleefden deze poging tot zelfdoding. Rosetta stierf in Hilversum in 1942 (57 jaar); Alida Rosette Jacob werd in 1943 vermoord in Sobibor (17 jaar).
Gevlucht in de dood op 15 mei 1940.
Hij werd 41 jaar.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Reini Elkerbout
  • Foto's: Reini Elkerbout