TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Zandafgraving Tenellaplas

Waar nu de Tenellaplas in Rockanje ligt, lag voor de Tweede Wereldoorlog een golfbaan, bedoeld voor de rijken uit Rotterdam. De Duitsers gebruikten het gras van die baan om hun bunkers mee te camoufleren. Ook gebruikten ze het zand voor beton waarmee ze hun bunkers bouwden. Later in de oorlog lag er naast de Tenellaplas een werkplaats waar men betonnen palen maakte. Die dienden als ondersteuning voor bunkers, en als versperringen in zee tegen een eventuele geallieerde invasie. Een van die palen ligt nog steeds aan de linkerkant van het bezoekerscentrum van de plas.

Na de oorlog resteerde in de duinen een gapend gat. De Haarlemse tuinarchitect Cees Sipkes liet op die kale vlakte door een zandzuiger een vijver graven, en legde er een heemtuin aan. Aan de unieke flora herkennen we heden ten dage nog steeds zijn inspanningen. Omdat de bloemen en planten vanuit de heemtuin naar de duinen ontsnapten, gaf Sipkes destijds al aan dat de duinen van Voorne geen natuur zijn, maar een park dat voortdurend onderhoud nodig heeft. Alsof hij Natura 2000 al vlak na de oorlog zag aankomen.

In het bezoekerscentrum besteedt men geen aandacht aan de oorlog, maar laat men groot en klein kennismaken met flora en fauna in de duinen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Rob van den Engel
  • Foto's: Rob van den Engel