TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

IJzeren Beugels Beschuttingen Oostvoorne

Aan de C. Sipkesslag in Oostvoorne getuigen de bunkers van de Heesterhof van een gewelddadig verleden. Hoewel men op het eiland Voorne zegt dat er in de oorlog geen schot is gelost, werd op die plaats op 11 oktober 1944 dominee Leendert van der Meer geëxecuteerd. Nadat de dominee was verraden wegens het bezit van een radio, pakten de Duitsers hem in zijn evangelisatie-gebouw op, en brachten hem naar de Heesterhof. Na een paar dagen verhoor wilde hij zijn dorpsgenoten niet verraden en werd hij doodgeschoten.

Het is aannemelijk dat hij op zijn laatste dagen door de gangen liep die nu nog op die plek aanwezig zijn. Ze zijn te herkennen aan ijzeren beugels die boven het zand uit steken. De beugels werden gebruikt om de betonnen segmenten - lijkend op riooldelen - op hun plaats te hijsen. Ze gaven de aldaar gelegerde Wolga-Tataren dekking bij een eventuele beschieting.

Vanaf de wandelpaden langs de groep bunkers zijn de beugels goed zichtbaar. Bedenk dat onder elk duin dat in de buurt van die beugels zichtbaar is een bunker ligt.

Ook met de Wolga-Tataren liep het niet goed af. Nadat ze eerder in de oorlog door de Duitsers aan het oostfront gevangen waren genomen, kregen ze in een concentratiekamp de keuze: vechten voor de nazi's, of sterven in het kamp. De meesten kozen voor vechten. Eenmaal in Oostvoorne vertrouwden de Duitsers hun oostelijke soldaten niet, zodat ze veelal ongewapend bleven. Met zo'n 800 man sterk vormden ze een van de eerste Islamitische gemeenschappen in Nederland.

Na de oorlog kende Stalin geen pardon. De naar Rusland teruggekeerde Tataren werden alsnog geëxecuteerd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Rob van den Engel
  • Foto's: Rob van den Engel